Wat is een Turbo?

De turbo is natuurlijk het meest bekend van de uitdrukking “de turbo erop!”. Het wordt gebruikt als er tijdelijk méér wordt gevraagd van een motor. Een turbo verhoogt de snelheid. Het vergroot het vermogen.

Ook in de beurshandel wordt de turbo gebruikt: om snel(ler) winst te maken en het vermogen méér te laten groeien dan wanneer u ‘simpele’ aandelen zou kopen. Dat klinkt heel aantrekkelijk maar een waarschuwing is op zijn plaats: rendement en risico gaan op de beursvloer hand in hand. Dat houdt in dat u met een turbo ook risico loopt dat uw belegging u juist veel minder oplevert dan u had ingelegd. Dat is inherent aan de hefboomwerking van de turbo.

Deze hefboom verschilt per turbo. Hoe groter de hefboomwerking, hoe duurder doorgaans de betreffende turbo (want een grotere hefboom betekent dat de waarde van de turbo exponentieel stijgt wanneer de koers van het aandeel stijgt). Indien de koers van het aandeel echter daalt, zal ook de waarde van de turbo exponentieel dalen.

Een turbo is dus een afgeleid financieel product dat beleggers kunnen kopen en verkopen in plaats van aandelen. De kans dat ze sneller en/of een hogere winst pakken is de motivatie om in turbo’s te handelen. Het hieraan verbonden hogere risico maakt dat turbo’s niet geschikt zijn voor beginnende handelaren. Banken en brokers beschermen hun klanten dan ook door middel van vragenlijsten en risicoprofielen.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *