Kosten verschillende Turbo aanbieders

Beleggen met Turbo’s brengt meerdere kosten met zich mee. De volgende zaken spelen een rol:

  1.   Spread
  2.   Financieringskosten
  3.   Gap-risk premie BEST Turbo’s
  4.   Transactiekosten

Kosten vergelijken

Transactiekosten komen natuurlijk bij iedere transactie op de beurs om de hoek kijken en deze verschillen per bank of broker. Bepaal zelf welke broker het beste bij u past. Maak vooral een vergelijking op basis van service en kosten.  

De belangrijkste factor voor het kiezen van een turbo is de spread. Op de financiële markten worden de prijzen van aandelen (en Turbo’s) weergegeven aan de hand van bied- en laatprijzen. De biedprijs geeft aan voor welke prijs de Turbo gekocht kan worden en de laatprijs geeft aan voor welke prijs de Turbo verkocht kan worden. Het verschil tussen de bied- en de laatprijs wordt de spread genoemd. De spread is van invloed op het resultaat van uw Turbo belegging. Hoe krapper de spread, hoe gunstiger voor u als belegger.

Belangrijk om mee te nemen in het vergelijken van kosten is de ratio van een Turbo. De ratio van een Turbo geeft aan hoeveel Turbo’s nodig zijn om eenmaal in de onderliggende waarde te beleggen. In het geval van een ratio van 5, houdt dit dus in dat u 5 Turbo’s aan moet schaffen om 1 x in de onderliggende waarde te kunnen beleggen. Het is dus gunstiger om een spread van 3 cent te hebben op een Turbo met een ratio van 1, dan een spread van 1 cent bij een Turbo met een ratio van 5.

Kosten lange termijn spelen een grote rol

Als u voor de langere termijn een investering doet met turbo’s, spelen de financieringskosten een grote rol. Bij een Turbo investeert u slechts een gedeelte van de waarde van de onderliggende waarde. De rest financiert de uitgever van de Turbo’s. Een deel van de kosten voor de onderliggende waarde wordt gefinancierd door de bank het resterende gedeelte betaalt de belegger in de vorm van de waarde van de Turbo. Het gefinancierde gedeelte wordt het financieringsniveau genoemd. Bij een Turbo Long betaalt u rente over het financieringsniveau en bij een Turbo Short ontvangt u over het algemeen rente. De financieringskosten of -opbrengsten worden in de waarde van een Turbo verwerkt door op dagbasis het financieringsniveau aan te passen. Deze aanpassing gebeurt voor opening van de beurs. Dit betekent dat actieve beleggers die gedurende de dag dezelfde Turbo kopen en verkopen, geen financieringskosten betalen. De financieringskosten verschillen bij de uitgevende partijen flink en spelen dus een grote rol in onze vergelijking. 

Let ook goed op de gap-risk premie. De Gap-risk premie is een waarde voor het risico dat de koers van de onderliggende waarde door het stop loss-niveau breekt. Omdat bij de BEST Turbo’s het stop loss-niveau gelijk staat aan de uitoefenprijs, berekent de uitgever een gap risicopremie die een deel van het gemiddelde risico dekt. De gap-risk premie hangt af van de volatiliteit van de onderliggende waarde en verschilt per dag. De premieverschillen bij de uitgevende partijen zijn groot en spelen dus een grote rol in onze vergelijking. 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *