Hefboombeleggen met een turbo

Een turbo is een beleggingsproduct dat beleggers de mogelijkheid geeft met een hefboom te beleggen in verschillende onderliggende waarden zoals aandelen, beursindices, valuta, obligaties, grondstoffen en beleggingsfondsen.

De waarde van een turbo is gebaseerd op een onderliggende waarde. Deze onderliggende waarde kan een aandeel zijn maar ook een grondstof, een valuta, een obligaties of indices. Er kan met behulp van turbo’s ingespeeld worden op stijgende bewegingen, maar ook op dalende bewegingen. In vaktermen wordt bij het inspelen van stijgende bewegingen gesproken over long gaan en in dalende bewegingen over short gaan.

Wanneer een turbo wordt aangekocht dan koopt de bank (waarbij het hefboomproduct wordt aangekocht) de onderliggende waarde van de turbo. Stijgt de onderliggende waarde (de waarde van bijvoorbeeld het aandeel) dan zal de waarde van de turbo long sneller stijgen dan het aandeel. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Wanneer de onderliggende waarde van de turbo daalt dan zal de waarde van de turbo ook harder dalen.

Een turbo hefboom voorbeeld

We kunnen de werking van een Turbo het beste uitleggen door een Turbo te vergelijken met het kopen van een huis. Stel u koopt een huis van 500.000 euro. U neemt hiervoor een hypotheek van 400.000 euro en brengt 100.000 euro eigen geld mee. Een waarde stijging of daling van het huis werkt als een hefboom op uw eigen geld. Immers, als het huis naar een waarde van 600.000 euro gaat, blijft de hypotheek 400.000 euro, maar uw eigen geld groeit naar 200.000 euro. Andersom geldt hetzelfde voor een daling. Als het huis daalt in waarde naar 400.000 euro, blijft de hypotheek van 400.000 euro overreind, maar uw eigen geld van 100.000 euro is verdwenen.

Bij een turbo long werkt dit net zo. We nemen als voorbeeld het aandeel Sara’s Snoepgoed dat op de beurs verhandeld wordt voor 100 euro. Als we een turbo long Sara’s Snoepgoed met een stoploss op 90 kopen betalen we hier 10 euro voor. 90 euro wordt gefinancierd door de uitgevende bank en de huidige koers van 100 euro minus de 90 euro = 10 euro voor de Turbo Long. Als het aandeel van 100 euro naar 110 euro stijgt, stijgt onze turbo van 10 naar 20 euro. Immers, 110 euro is de huidige koers, minus 90 euro door de bank gefinancierd = 20 euro voor de turbo long. Bij een stijging van 100 naar 110 van de koers van Sara’s Snoepgoed, stijgt de turbo long van 10 naar 20 euro. Een 10% stijging van de koers, zorgt dus voor een 100% stijging van de koers.  Dit is 10x zoveel. Deze turbo heeft dus een hefboom van 10.

Andersom werkt dit dus bij een daling ook zo. Als de koers van 100 euro zakt naar 95 euro, verliest het aandeel 5% in waarde, maar de turbo long met een hefboom van 10 verliest dus 50% van de waarde.

Een Turbo long profiteer van een stijging van het aandeel. Een turbo short werkt precies hetzelfde, maar profiteert van een daling van het aandeel. Eveneens met een hefboom

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *